home
Nederlands
Tekst voorlezen Website in de kleuren zwart en wit
A A A
Blog
Braille dubbeldruk

Braille is voor blinden voor blinden een heel belangrijk middel om onafhankelijk toegang te hebben tot informatie en lectuur. Ontworpen om barrières te overwinnen. Toch levert braille ook barrières op. Niet blinden kunnen meestal geen braille lezen, waardoor schriftelijk communiceren moeilijk wordt. Samen met een blind kind een brailleboek lezen bijvoorbeeld is er lastig als je geen braille kunt lezen.

Dubbeldruk
Gelukkig zijn er voor de meeste problemen oplossingen te bedenken. In deze blog willen we de dubbeldruk in het voetlicht plaatsen. We kunnen braille namelijk niet alleen drukken op papier, maar op verschillende materialen, waaronder ook doorzichtig plastic. Synchroon met de brailleteksten kan dezelfde tekst in zwartdruk geprint worden op papier. Als het doorzichtig plastic op het papier ligt valt elk brailleteken precies op de bijbehorende letter. Op die manier kan toch samen gelezen worden. Een andere manier om braille en grootletter synchroon te drukken is door het brailleteken direct onder het zwartdruk leesteken te plaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij eenvoudige boekjes voor kinderen die de CBB produceert.

Verschillende situaties
Ook bij het leren van braille kan dubbeldruk een uitkomst zijn. Een docent kan meelezen met degene die braille leest en kan zo zien waar de leerling op vastloopt. Een moeder kan samen met haar blinden kind een boek lezen. Dubbeldruk kan in verschillende situaties een mooie oplossing zijn. Bijvoorbeeld om een voor iedereen toegankelijk informatiepakket aan te bieden. Voor blinden, slechtzienden en zienden. Want informatie moet voor iedereen beschikbaar zijn.

Mogelijkheden
Dubbeldruk is één van de vele mogelijkheden die er zijn met braille. De ene situatie is de andere niet. Wat een oplossing is voor de één is soms geen oplossing voor een ander. Daarom is maatwerk belangrijk. Heeft een probleem waar u een oplossing voor zoekt? De CBB denkt graag met u mee! Daarbij is er meer mogelijk dan u denkt.