Braille is een uniek en innovatief systeem dat de levens van miljoenen mensen over de hele wereld heeft verbeterd. Het biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om te lezen en te schrijven, waardoor hun toegang tot informatie en kennis aanzienlijk wordt vergroot. Dit artikel onderzoekt de geschiedenis van braille, de uitvinder ervan, een gedetailleerde beschrijving van het systeem en enkele fascinerende feiten. De CBB en Braille.nl spelen een cruciale rol in het toegankelijk maken van braille en andere leesvormen voor mensen met een leesbeperking.

Geschiedenis van Braille

De Oorsprong van Tactiele Leessystemen

Voordat braille werd uitgevonden, waren er al verschillende pogingen gedaan om leesmethoden voor blinden te ontwikkelen. Een van de vroegste systemen was het nachtschrift, ontwikkeld door de Franse legerkapitein Charles Barbier in het begin van de 19e eeuw. Dit systeem, bekend als “sonography” of “Ecriture Nocturne”, was oorspronkelijk bedoeld voor militair gebruik, zodat soldaten in het donker konden communiceren zonder geluid te maken.

Het nachtschrift bestond uit een reeks punten die in papier werden gedrukt en kon worden gevoeld met de vingers. Hoewel het voor militairen nuttig was, bleek het voor blinden te complex en onpraktisch voor algemeen gebruik.

Louis Braille: De Uitvinder

Louis Braille, de uitvinder van het braillesysteem, werd geboren op 4 januari 1809 in Coupvray, Frankrijk. Op driejarige leeftijd verloor hij zijn gezichtsvermogen als gevolg van een ongeluk in de werkplaats van zijn vader. Ondanks zijn blindheid toonde Braille een uitzonderlijk intellect en werd hij toegelaten tot het Institut National des Jeunes Aveugles (Nationaal Instituut voor Jongeren met Visuele Beperkingen) in Parijs. 

Op vijftienjarige leeftijd verbeterde Braille het nachtschrift van Barbier door het te vereenvoudigen en aan te passen voor gebruik door blinden. In 1824, op slechts vijftienjarige leeftijd, introduceerde hij zijn systeem, dat later als braille bekend zou worden. De CBB (Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden) zet zijn werk voort door lectuur in braille, groot letterboeken en audioboeken te produceren.

Evolutie van het Braillesysteem

Het originele braillesysteem werd langzaam maar zeker geaccepteerd door de gemeenschap van blinden. In 1854, twee jaar na de dood van Louis Braille, werd het systeem officieel erkend door het Institut National des Jeunes Aveugles. Vanaf dat moment verspreidde braille zich over de hele wereld en werd het aangepast voor verschillende talen en toepassingen. 

In de loop der jaren zijn er verschillende uitbreidingen en aanpassingen aan het braillesysteem gedaan om het geschikt te maken voor wetenschappelijke, muzikale en wiskundige notaties. Deze uitbreidingen hebben de bruikbaarheid en toegankelijkheid van braille nog verder vergroot.

De CBB speelt een belangrijke rol in de verspreiding van braille door samen te werken met nationale en internationale organisaties om braille toegankelijk te maken voor iedereen die het nodig heeft.

Beschrijving van het Braillesysteem

De Basisprincipes van Braille

Braille is een tactiel schrijfsysteem dat bestaat uit patronen van verhoogde punten, ook wel “cellen” genoemd, die op papier of een ander oppervlak worden aangebracht. Elke cel bestaat uit zes punten, gerangschikt in een rechthoekig raster van twee kolommen en drie rijen. Door verschillende combinaties van deze zes punten kunnen 64 verschillende tekens worden gemaakt, inclusief de ruimte.

Braille is een tactiel schrijfsysteem dat bestaat uit patronen van verhoogde punten, ook wel “cellen” genoemd, die op papier of een ander oppervlak worden aangebracht. Elke cel bestaat uit zes punten, gerangschikt in een rechthoekig raster van twee kolommen en drie rijen. Door verschillende combinaties van deze zes punten kunnen 64 verschillende tekens worden gemaakt, inclusief de ruimte. De CBB produceert een breed scala aan lectuur in braille, grootletterdruk en audio.

Het Lezen en Schrijven van Braille

Braille wordt gelezen door de vingers over de punten te bewegen en de patronen te herkennen. Het schrijven van braille kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de technologie en hulpmiddelen die beschikbaar zijn. Traditioneel wordt braille geschreven met een stylus en een slate, waarbij de punten in papier worden geperst. Moderne methoden omvatten het gebruik van brailletypemachines, ook wel braillewriters genoemd, en digitale braille-displays.

Feiten over Braille

Wereldwijd Gebruik van Braille

Met de opkomst van digitale technologieën is braille toegankelijker geworden dan ooit tevoren. Braille-displays, die brailletekens dynamisch kunnen weergeven, maken het mogelijk om digitale teksten te lezen. Daarnaast zijn er brailleprinters die digitale documenten kunnen omzetten in braille drukwerk.

Technologische Ontwikkelingen

Met de opkomst van digitale technologieën is braille toegankelijker geworden dan ooit tevoren. Braille-displays, die brailletekens dynamisch kunnen weergeven, maken het mogelijk om digitale teksten te lezen. Daarnaast zijn er brailleprinters (of braille-embossers) die digitale documenten kunnen omzetten in brailledrukwerk.

Braille in het Dagelijks Leven

Braille wordt op veel plaatsen in het dagelijks leven gebruikt. Veel openbare gebouwen hebben brailleborden voor aanwijzingen en nooduitgangen. Medicijnverpakkingen bevatten vaak braille-informatie over de inhoud en dosering. Geldautomaten en liften zijn vaak voorzien van brailleknoppen om blinden en slechtzienden te helpen navigeren. Via Braille.nl biedt de CBB informatie en hulpmiddelen om braille in het dagelijks leven te integreren.

Conclusie

Braille is een revolutionair systeem dat een enorme impact heeft gehad op de levens van blinden en slechtzienden. Vanaf de uitvinding door Louis Braille in de 19e eeuw tot de moderne aanpassingen en technologische ontwikkelingen, blijft braille een essentieel hulpmiddel voor toegankelijkheid en communicatie. Door het aanbieden van een tastbaar alfabet heeft Braille de deur geopend naar onderwijs, werkgelegenheid en een onafhankelijk leven voor miljoenen mensen over de hele wereld. 

Wij zijn de CBB, een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor blinden en slechtzienden. Ons doel is om het leven van deze doelgroep toegankelijk te maken, zodat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij en de kerk, zelfs met een leesbeperking. We bieden een breed scala aan diensten en producten, waaronder christelijke boeken in braille en grootletter, en lectuur in gesproken vorm. Ook leveren we maatwerk producten aan bedrijven, zoals visitekaartjes met voelbare logo’s, menukaarten in braille, voelbare bewegwijzeringsbordjes en voelbare kunst, zowel nationaal als internationaal.

Bij ons is veel mogelijk. Ons team van specialisten staat klaar om u te helpen met oplossingen die aan uw behoeften voldoen. Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen ondersteunen of wilt u voorbeelden van ons werk zien? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat er mogelijk is of ontvang onze portfolio: Portfolio Aanvragen.

Ga naar de inhoud