home
Nederlands
Tekst voorlezen Website in de kleuren zwart en wit
A A A
Blog
Braillepluim

Het poppenspelmuseum in Vorchten zet alles op alles om de collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Volgens de CBB verdient dat een braillepluim.

Iedereen kent wel Jan Klaassen en Katrijn, maar in het poppenspelmuseum maak je kennis met nog veel meer figuren. Het poppenspelmuseum is een relatief klein museum, maar met grote ambities als het gaat om het toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking. Het museum is gevestigd in Vorchten. Het laat haar bezoekers kennis maken met de wereld van het poppenspel. Dat gebeurt doormiddel van een grote verzameling poppen, prenten en foto’s. Ook zijn er verschillende (wisselende) voorstellingen. In het museum kun je niet alleen kijken, je kunt ook zelf met de poppen spelen. Deze interactie maakt het extra leuk. Het museum beschikt ook over een uitgebreide bibliotheek.

Het Poppenspelmuseum heeft kosten nog moeite gespaard om het museum toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Er is een project gestart om mensen met een visuele beperking letterlijk in aanraking te brengen met de wereld van het poppenspel: ‘Een kijkje in de poppenkast. Horen, voelen, doen en ontdekken’. Dit project is zo ontwikkeld dat blinden samen met hun begeleiders kennis kunnen maken met de wereld van het poppenspel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder meer een tactiel poppentheateraudioboek met afbeeldingen van voelbare traditionele volkspoppentheaterscènes en twee speciale websitepagina’s. De CBB heeft meegewerkt door de productie van museum- en boekteksten in combischrift, transparante tactiele afbeeldingen met braille en enkele audiobestanden.

4 januari is de wereld brailledag. Op die dag wordt ook de braillepluim uitgereikt door de Vereniging Onbeperkt Lezen. De CBB heeft het poppenspelmuseum genomineerd voor de braillepluim. Vele grote instanties blijven achter, maar dit kleine museum is een groot voorbeeld.