home
Nederlands
Tekst voorlezen Website in de kleuren zwart en wit
A A A
Blog
Combinatiedruk

Braille drukken is een specialistisch proces. Dat geldt al helemaal voor combinatiedruk. In deze blog laten we zien hoe dat in zijn werk gaat. Op het moment van schrijven zijn we bezig met de productie van een leermethode braille voor Mission Evangélique Braille (MEB).

Het proces begint met normale druk. Deze lesmethode is gericht op mensen die blind aan het worden zijn maar wel het alfabet kennen. Op onderstaande pagina staan links de letters groot gedrukt, met rechts de bijbehorende brailletekens.

Bedrukt papier. Groot afgedrukte letters, met daarnaast het brailleteken

1. Voorbedrukt papier

De letters en brailletekens moeten ook voelbaar gemaakt worden. Daarvoor worden eerst mallen gemaakt, de zetplaten. Dit gebeurt op de zetmachine. Deze machine zet puntjes op in dit geval plastic. Voor elke pagina in deze lesmethode moeten zetplaten gemaakt worden.

Zetmachine met daarop een stuk plastic waarop braille gezet is.

2. Zetmachine

Wanneer de zetplaten gemaakt zijn kunnen ze op de drukpers geplaatst worden. De pers is een oude Heidelberger degelpers, die is aangepast om braille te kunnen drukken. Het plaatsen van de zetplaten komt heel precies, want de puntjes moeten precies samenvallen met de zwartdruk.

Zetplaten, geplaatst op de drukpers

3. Drukpers met de zetplaten

Het voorbedrukte papier kan nu bedrukt worden met de voelbare puntjes. Door middel van vacuüm wordt een pagina opgepakt. Een soort arm pakt het over en legt het tussen de platen. Na het persen wordt het papier weer weggelegd. Tegelijkertijd wordt een nieuw papier gepakt. De arm heeft namelijk twee gelijke uiteinden en draait als een soort molentje rond. Dit alles gaat in hoge snelheid, zodat zo’n 1000 pagina’s per uur bedrukt kunnen worden.

De arm van de drukpers legt een papier tussen de zetplaten

4. Drukpers in actie

Het resultaat is een combinatie van zwartdruk en voelbare braillepuntjes. Op deze manier worden alle pagina’s van de lesmethode bedrukt.

Papier bedrukt letters en brailletekens gedrukt met zwarte inkt en gecombineerd met voelbare puntjes

5. De combinatiedruk

Als alle pagina’s van de lesmethode zo bedrukt zijn worden de pagina’s vergaard en wordt de methode samengesteld en ingebonden.

stapels papier met combinatiedruk worden vergaard tot complete boeken

6. Vergaren

De lesmethode wordt ingebonden met ringwire. Wanneer je ringwire openslaat liggen de pagina’s helemaal plat. Voor een goede voelbaarheid is dat belangrijk. De cover wordt voorzien van transparant plastic met braille, gezet op de zetmachine.

Foto van de complete lesmethode, ingebonden en voorzien van plastic cover met braille

7. Eindproduct