home
Nederlands
Tekst voorlezen Website in de kleuren zwart en wit
A A A
Blog
Elke stem telt!

Elke stem telt! Als u die zin hoort denkt u vast aan de Tweede Kamerverkiezingen die binnenkort zullen plaatsvinden.  Voor sommigen is die stem letterlijk en figuurlijk van groot belang. Heeft u er wel eens aan gedacht hoe het gaat als blinden of slechtzienden hun stem willen uitbrengen? Hoe ze zich door kieslijsten heen worstelen met al die namen op grote vellen papier? Hoe ze hun weg proberen te vinden tussen al die lange lijsten met kandidaten?

Als CBB, producent van aangepaste lectuur voor blinden en slechtzienden, krijgen we jaarlijks vele kieslijsten van gemeenten en politieke partijen toegestuurd. Onze vrijwillige inlezers spreken urenlang, zonder klagen, keurig articulerend namen van kandidaten van kieslijsten in. Partij, plek op de lijst, voorletters, achternaam, woonplaats. Een van die vrijwilligers is Aletta van Meer “Nee hoor, ik heb er geen enkele moeite mee. Als ik eenmaal in het ritme zit, is het eigenlijk wel heel rustgevend. Ik weet waar ik het voor doe. Het doel is het belangrijkste: bijdragen aan de zelfstandigheid van blinden en slechtzienden. Natuurlijk kan iemand anders voor hen gaan stemmen, maar het is belangrijk dat ze ook zelf naar de stembus kunnen en dat het daar goed is geregeld.”

Het inlezen van alle ruim 1000 kandidaten van 37 politieke partijen is geen sinecure. “Sommige namen zijn echte tongbrekers. Maar ik maak er het beste van. Vanwege de tijdsdruk is het niet altijd mogelijk om alles vooraf te checken. Ik probeer gewoon zo duidelijk mogelijk te zijn.” Na het inlezen volgt de (luister)check, de editing en de montage. En regelmatig wordt ook nog een verkiezingsprogramma omgezet in een aangepaste leesvorm. Alles bij elkaar is het een hele klus voor de CBB die jaarlijks ruim 6000 uren inleest aan lectuur en informatie. Aletta vertelt: “De afwisseling van het inlezen vind ik het leuke aan dit vrijwilligerswerk. Na deze verkiezingslijsten ga ik weer verder met een boek, het tijdschrift van de PCOB of met de gebruiksaanwijzing voor een wasmachine. Op alle fronten zijn we nodig!”

Eén ding is duidelijk: hier is het meer dan een stem die telt!

Meer weten over de CBB en onze inlezers? Kijk dan op www.cbb.nl of op www.testjestem.nl.
Meer weten over onze mogelijkheden om ook uw informatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden? Vraag onze portfolio aan of neem direct contact op via 0341 54 54 77 of sales@cbb.nl.