Het Braille-alfabet is een tastbaar schrift speciaal ontworpen voor blinden en slechtzienden. Dit systeem gebruikt patronen van verhoogde punten om letters, cijfers en andere symbolen weer te geven. Hierdoor kunnen mensen die niet kunnen zien, lezen en schrijven door middel van aanraking. In dit artikel leggen we uit hoe het Braille-alfabet werkt en hoe het het dagelijks leven van blinden en slechtzienden verbetert.

De Basis van het Braille-alfabet

Het Braille-alfabet bestaat uit cellen, waarbij elke cel zes punten heeft. Deze punten zijn gerangschikt in een rechthoek met twee kolommen en drie rijen. Elk punt kan verhoogd of niet verhoogd zijn, waardoor 64 mogelijke combinaties ontstaan (inclusief de spatie).

 • Letters en Cijfers: Elke letter van het alfabet en elk cijfer heeft een unieke combinatie van deze zes punten. Bijvoorbeeld, de letter ‘A’ wordt weergegeven door één verhoogde punt linksboven in de cel, terwijl de letter ‘B’ twee verhoogde punten in de bovenste rij heeft.
 • Leestekens en Symbolen: Naast letters en cijfers worden ook leestekens en speciale symbolen weergegeven met unieke puntcombinaties. Dit maakt het mogelijk om volledige zinnen, paragrafen en complexe teksten in Braille te lezen en te schrijven.

Hoe Braille wordt Gelezen

Braille wordt gelezen door de toppen van de vingers over de verhoogde punten te bewegen en de patronen te herkennen. Dit vereist een goed ontwikkelde tastzin en oefening om vloeiend te kunnen lezen.

 • Fijne Motoriek: Lezers moeten hun vingertoppen nauwkeurig over de punten bewegen en de verschillende combinaties van verhoogde punten onderscheiden.
 • Ruimtelijk Inzicht: Het herkennen van de positie van de punten binnen de cel is essentieel om de juiste letters en symbolen te identificeren.
 • Oefening en Geduld: Net als bij visueel lezen, vereist het leren lezen van Braille tijd, geduld en veel oefening.

Het Schrijven van Braille

Het schrijven van Braille kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de beschikbare hulpmiddelen:

 • Braille-schrijfmachine: Dit apparaat werkt als een typemachine, maar heeft toetsen voor elke punt in de Braille-cel. De gebruiker drukt de juiste combinatie van toetsen in om de gewenste letter of symbool te vormen.
 • Braille-sjabloon en Prikpen: Met dit handmatige hulpmiddel kunnen gebruikers Braille-punten in papier drukken. Het sjabloon heeft openingen voor de punten van de Braille-cellen. De gebruiker plaatst het papier onder het sjabloon en gebruikt een prikpen om de punten door de openingen te drukken.
 • Digitale Braille-apparaten: Moderne technologie heeft geleid tot de ontwikkeling van digitale apparaten zoals Braille-displays en notitieapparaten, die tekst van een computer of smartphone kunnen omzetten in Braille en vice versa.

Toepassingen van het Braille-alfabet

Het Braille-alfabet wordt in veel verschillende situaties gebruikt om de toegankelijkheid en onafhankelijkheid van blinden en slechtzienden te bevorderen:

 • Onderwijs: Braille is een essentieel hulpmiddel in het onderwijs voor blinde en slechtziende studenten. Het geeft hen toegang tot boeken, notities en andere studiematerialen.
 • Openbare Plaatsen: In openbare ruimten zoals liften, geldautomaten en gebouwen wordt Braille gebruikt om blinden en slechtzienden te helpen navigeren.
 • Technologie: Digitale apparaten en softwareprogramma’s maken gebruik van Braille om toegang te bieden tot informatie en communicatie via computers en mobiele apparaten.

Conclusie

Het Braille-alfabet is een krachtig en veelzijdig hulpmiddel dat de wereld van geschreven communicatie opent voor blinden en slechtzienden. Door het unieke systeem van verhoogde punten kunnen zij zelfstandig lezen en schrijven, wat hun toegang tot onderwijs, werk en sociale interactie aanzienlijk verbetert. Met voortdurende innovaties en toenemende maatschappelijke bewustwording blijft het Braille-alfabet een cruciale rol spelen in het bevorderen van inclusiviteit en toegankelijkheid.

Wij zijn de CBB, een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor blinden en slechtzienden. Ons doel is om het leven van deze doelgroep toegankelijk te maken, zodat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij en de kerk, zelfs met een leesbeperking. We bieden een breed scala aan diensten en producten, waaronder christelijke boeken in braille en grootletter, en lectuur in gesproken vorm. Ook leveren we maatwerk producten aan bedrijven, zoals visitekaartjes met voelbare logo’s, menukaarten in braille, voelbare bewegwijzeringsbordjes en voelbare kunst, zowel nationaal als internationaal.

Bij ons is veel mogelijk. Ons team van specialisten staat klaar om u te helpen met oplossingen die aan uw behoeften voldoen. Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen ondersteunen of wilt u voorbeelden van ons werk zien? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat er mogelijk is of ontvang onze portfolio: Portfolio Aanvragen.

Ga naar de inhoud