home
Nederlands
Tekst voorlezen Website in de kleuren zwart en wit
A A A
Blog
Voelbaar beeld

Voelbare afbeeldingen, die zijn nog niet zo vanzelfsprekend. En dat terwijl in de maatschappij het beeld steeds belangrijker wordt. Hoe zit dat voor blinden?

Onze samenleving wordt beheerst door het beeld. Maar wat is daarin de plaats voor blinden en slechtzienden? Vallen die dan helemaal buiten de boot? Dat hoeft gelukkig niet, want er zijn verschillende technieken om ook afbeeldingen voelbaar te maken.

Zo kan gebruik gemaakt worden van zwelpapier. Op dit speciale papier wordt een afbeelding gedrukt met zwarte inkt. Vervolgens wordt het papier verwarmd, waarna de met inkt bedrukte gedeeltes omhoog komen. Hierdoor ontstaat een voelbare afbeelding. Dit wordt onder meer ingezet om voelbare plattegronden te produceren. Heel belangrijk, zeker ook vanwege de veiligheid, bijvoorbeeld in gebouwen. Ook blinden moeten een vluchtplan kunnen lezen. Zwelpapier maakt dat mogelijk.

Ook met de bekende braillepuntjes kunnen afbeeldingen in plaats van brailleletters gemaakt worden. Uiteraard kan dit ook in combinatie met zwartdruk.

Naast de bestaande technieken zijn we volop bezig met innoveren. Zeker ook op het gebied van voelbare afbeeldingen. Op die manier willen we ingaan op de toenemende vraag naar oplossingen om communicatie voelbaar te maken. Heeft u vragen over de mogelijkheden met voelbare afbeeldingen? Neem gerust contact met ons op!