Het Braille-systeem is een tastbaar schrift dat speciaal is gemaakt voor blinden en slechtzienden. Het werd in de 19e eeuw uitgevonden door Louis Braille en heeft sindsdien miljoenen mensen geholpen om te lezen en te schrijven. Maar wat is het Braille-systeem precies, en waarom is het zo belangrijk om het te begrijpen in plaats van alleen te onthouden?

De Basis van het Braille-systeem

Het Braille-systeem bestaat uit cellen met zes punten, gerangschikt in twee kolommen en drie rijen. Door verschillende combinaties van deze punten te maken, kunnen alle letters van het alfabet, cijfers en leestekens worden weergegeven. Elk patroon van punten staat voor een ander teken. Zo kunnen blinden teksten lezen door de punten met hun vingers te voelen.

Waarom Braille?

Braille geeft blinden en slechtzienden de mogelijkheid om zelfstandig te lezen en te schrijven. Dit helpt hen bij hun studie, werk en dagelijkse leven. Hoewel gesproken boeken en audioboeken nuttig zijn, biedt Braille een directe manier om woorden en zinnen te begrijpen, net zoals ziende mensen dat doen met geschreven tekst.

Niet Alleen Memoriseren

Het is verleidelijk om het Braille-systeem te zien als een reeks patronen die je moet onthouden. Maar om echt te begrijpen hoe krachtig Braille is, moeten we verder kijken dan alleen het onthouden van puntcombinaties. Het leren van Braille gaat ook over het ontwikkelen van tastzin, ruimtelijk inzicht en een diepere connectie met taal.

  • Tastzin Ontwikkeling: Om Braille goed te kunnen lezen, moet je fijne motoriek en gevoeligheid in je vingertoppen ontwikkelen. Dit kost tijd en oefening.
  • Ruimtelijk Inzicht: Braille-lezers leren patronen te herkennen en te begrijpen hoe deze in een ruimtelijke context passen. Dit helpt niet alleen bij het lezen, maar ook bij het oriënteren in hun omgeving.
  • Taalbegrip: Door Braille te leren, krijgen gebruikers een beter begrip van de structuur en nuances van de taal. Dit is essentieel voor lezen en communiceren.

Toepassingen van Braille

Braille wordt niet alleen gebruikt in boeken en documenten. Het is ook te vinden op openbare plaatsen zoals liften, hotelkamers en producten zoals medicijnen. Moderne technologieën hebben Braille toegankelijker gemaakt met hulpmiddelen zoals Braille-displays en notitieapparaten. Deze notitieapparaten, zoals de BrailleNote en BrailleSense, combineren een brailletoetsenbord met een brailleleesregel, zodat gebruikers notities kunnen maken, documenten kunnen lezen en zelfs op internet kunnen surfen.

Conclusie

Het Braille-systeem is meer dan een reeks te onthouden patronen. Het is een middel naar onafhankelijkheid en geletterdheid voor blinden en slechtzienden. Door Braille te begrijpen en te waarderen, kunnen we beter inzien welke uitdagingen en successen mensen ervaren die het gebruiken. Dit kan leiden tot meer inclusieve en toegankelijke omgevingen voor iedereen.

Wij zijn de CBB, een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor blinden en slechtzienden. Ons doel is om het leven van deze doelgroep toegankelijk te maken, zodat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij en de kerk, zelfs met een leesbeperking. We bieden een breed scala aan diensten en producten, waaronder christelijke boeken in braille en grootletter, en lectuur in gesproken vorm. Ook leveren we maatwerk producten aan bedrijven, zoals visitekaartjes met voelbare logo’s, menukaarten in braille, voelbare bewegwijzeringsbordjes en voelbare kunst, zowel nationaal als internationaal.

Bij ons is veel mogelijk. Ons team van specialisten staat klaar om u te helpen met oplossingen die aan uw behoeften voldoen. Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen ondersteunen of wilt u voorbeelden van ons werk zien? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat er mogelijk is of ontvang onze portfolio: Portfolio Aanvragen.

Ga naar de inhoud