Jaarlijks produceert de CBB voor het Bijbelgenootschap van Costa Rica inclusieve kalenders. Dit zijn mooie fotokalenders waar braille aan is toegevoegd. Voor blinde mensen in Costa Rica betekent deze inclusieve kalender heel veel. Gabriel Brais uit Costa Rica liet ons weten hoe de kalender ontvangen werd door de gebruikers. Het verhaal hieronder willen we graag met u delen. De kalender met braille werd uitgereikt aan een blinde lerares.

“Toen we de kalender aan deze lerares gaven, was het eerste wat ze deed, elk van haar leerlingen bij zich roepen om de kleine puntjes in dat boek te laten voelen. Daarna legde ze uit dat deze stippen braillepunten, en hoe ze hier mee communiceert, leest en leert.

Tijdens de les vroegen de kinderen aan deze blinde lerares wat ze vond van hun tekeningen. Ze vroegen haar om hulp bij het selecteren van de juiste kleuren om de bomen in hun schriften te kleuren. De lerares legt ons iets uit dat ons diep raakte: “De kinderen merken mijn handicap niet op, tijd en mensen in de samenleving zijn degenen die hen leren dat ik niet normaal ben en dat ik de dingen niet op dezelfde manier kan doen als zij deden.”

Dit raakte ons hart. Het is de samenleving die in de loop van de tijd concepten van handicap corrumpeert en hen in feite een normaal leven ontneemt. Deze kalender kon de lerares tegelijk met laar leerlingen lezen. Daarmee leerde ze de kinderen dat het enige verschil tussen hen de manier is waarop ze lezen. Zo zagen we een waar voorbeeld van het genereren van inclusiviteit. Deze lerares geeft les aan een nieuwe generatie die in de toekomst betere mensen zullen zijn.

We willen dat u weet dat we niet alleen 1000 inclusieve kalenders hebben geproduceerd, maar we hebben 1000 zaadjes gezaaid die zullen uitgroeien tot betere kinderen, later betere volwassenen en een betere samenleving. Bedankt voor het helpen zaaien.”

Ga naar de inhoud