Ervaar kunst door te ruiken, horen, voelen en zien. De de nieuwe multizintuiglijke collectiepresentatie Dwarsverbanden in het Van Abbemuseum nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Dwarsverbanden omspant ruim een eeuw kunstgeschiedenis met als vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 en meest recent het wandtapijt This Means Tableau uit 2019 van Laure Prouvost.

Multizintuiglijk
Met ruim 25 multizintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes, is Dwarsverbanden de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. De tentoonstelling verrijkt ieders kunstervaring en maakt de kunstwerken toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde en dove bezoekers.

Zien, voelen en ruiken
Fris en rokerig. Zo omschrijft het geurkaartje zichzelf. Het hoort bij het schilderij ‘Le bain des Vagabonds’ uit 1936 van de Belgische schilder Jean Brusselmans. De CBB heeft voor deze geurkaartjes voorzien van braille, daarnaast hebben we de voeltekeningen die in het museum hangen ontwikkelt en de informatiebordjes met braille geproduceerd.

Voor de ontwikkeling van de tentoonstelling werkte het Van Abbemuseum samen met verschillende (ervarings)deskundigen op het gebied van fysieke toegankelijkheid en (belangen)groepen op het vlak van inclusie. Toegankelijkheid ligt aan de basis van deze collectiepresentatie, Wat ons betreft een schoolvoorbeeld voor ieder museum.

Ga naar de inhoud