Braille is een revolutionair systeem van lees- en schrijfmethoden dat speciaal is ontworpen voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dit systeem, dat bestaat uit patronen van verhoogde punten die met de vingers kunnen worden gevoeld, heeft een enorme impact gehad op de manier waarop blinden communiceren, leren en zelfstandig functioneren. In dit artikel zullen we de geschiedenis van braille verkennen, uitleggen hoe het werkt, en bespreken hoe mensen braille leren lezen en schrijven.

De Geschiedenis van Braille

Braille werd uitgevonden door Louis Braille, een Franse jongen die op jonge leeftijd blind werd door een ongeluk. In 1824, op slechts 15-jarige leeftijd, ontwikkelde Louis een systeem dat bestond uit zes verhoogde punten, gerangschikt in een rechthoekige cel van drie rijen en twee kolommen. Dit systeem bood een manier om letters, cijfers en zelfs muzieknotatie weer te geven.

Voor de uitvinding van braille waren er weinig opties beschikbaar voor blinden om te lezen en te schrijven. De meeste systemen waren gebaseerd op het voelen van gewone letters die in reliëf waren gebracht, wat traag en inefficiënt was. Braille bood een veel snellere en effectievere manier om informatie te verwerken.

Hoe Werkt Braille?

Het braillesysteem gebruikt patronen van punten die worden gecombineerd om verschillende tekens te vormen. Elk braillekarakter of cel bestaat uit maximaal zes punten, gerangschikt in twee kolommen van drie punten elk. De punten zijn genummerd van één tot zes.

Hier is hoe de basisconfiguratie eruit ziet:

1 4
2 5
3 6

Door deze punten in verschillende combinaties te verhogen, kan elk karakter in het alfabet, evenals cijfers en leestekens, worden gevormd. Bijvoorbeeld:

 • De letter ‘a’ wordt weergegeven door een punt in positie 1.
 • De letter ‘b’ wordt weergegeven door punten in posities 1 en 2.
 • De letter ‘c’ wordt weergegeven door punten in posities 1 en 4.

Naast het standaard alfabet, heeft braille ook symbolen voor leestekens, wiskundige symbolen en muzieknoten. Hierdoor kunnen blinden toegang krijgen tot een breed scala aan informatie.

Hoe Lees je Braille?

Het lezen van braille vereist oefening en gevoeligheid in de vingertoppen. Hier zijn de basisstappen om braille te leren lezen:

 1. Basis van de Braille Karakters Leren: De eerste stap is het leren herkennen van de individuele braille karakters en hun bijbehorende letters of symbolen. Dit kan gedaan worden door braille alfabetkaarten te gebruiken of door lessen te volgen bij een gespecialiseerde leraar.
 2. Voelen van de Puntpatronen: Bij het lezen van braille bewegen de vingers van links naar rechts over de regels van braille tekst. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid druk uit te oefenen – te veel druk kan het gevoel verminderen, terwijl te weinig druk het moeilijk maakt om de punten te voelen.
 3. Herkennen van Woorden en Zinnen: Naarmate lezers vertrouwd raken met de individuele karakters, kunnen ze beginnen met het lezen van eenvoudige woorden en zinnen. Dit helpt om snelheid en vloeiendheid te ontwikkelen.
 4. Oefening: Regelmatige oefening is essentieel. Door dagelijks te lezen, kunnen lezers hun vaardigheden verbeteren en meer complexe teksten begrijpen.

Hoe Schrijf je in Braille?

Het schrijven in braille kan worden gedaan met behulp van verschillende hulpmiddelen, zoals een braille typemachine of een slate en stylus. Hier zijn de basisstappen om braille te leren schrijven:

 1. Gebruik van een Slate en Stylus: Dit traditionele gereedschap bestaat uit een bord (slate) met openingen waarin de punten kunnen worden geperforeerd, en een stylus die de punten in het papier drukt. De schrijver plaatst het papier tussen de twee helften van de slate, en drukt met de stylus de benodigde punten in het papier.
 2. Braille Typemachines: Deze machines, zoals de Perkins Brailler, werken als een typemachine maar met zes toetsen, één voor elk van de braille punten. Door de juiste toetsen in te drukken, kan de gebruiker braille karakters typen.
 3. Digitale Hulpmiddelen: Moderne technologie heeft ook geleid tot de ontwikkeling van digitale braille schrijfgereedschappen, zoals braille notetakers en braille displays die kunnen worden aangesloten op computers en mobiele apparaten.

Het Leren van Braille

Het leren van braille kan op verschillende manieren en op verschillende leeftijden plaatsvinden. Hier zijn enkele van de belangrijkste methoden:

Formele Opleiding

Veel blinde kinderen leren braille op school, vaak met behulp van gespecialiseerde leraren die zijn opgeleid in brailleonderwijs. Deze leraren gebruiken een verscheidenheid aan materialen en hulpmiddelen om de basisprincipes van braille bij te brengen, en werken met studenten om hun lees- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen.

Zelfstudie

Volwassenen die blind worden, kunnen braille leren via zelfstudieprogramma’s. Er zijn veel boeken, handleidingen en online bronnen beschikbaar die stap-voor-stap instructies bieden over hoe braille te leren lezen en schrijven.

Community Programma’s

Veel gemeenschappen bieden programma’s en cursussen aan voor blinden en slechtzienden om braille te leren. Deze programma’s kunnen worden aangeboden door lokale organisaties voor blinden, bibliotheken of ondersteuningsgroepen.

Het Belang van Braille

Braille speelt een cruciale rol in het leven van blinden en slechtzienden. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom braille zo belangrijk is:

 1. Toegang tot Informatie: Braille maakt het mogelijk voor blinden om te lezen en te schrijven, waardoor ze toegang hebben tot een breed scala aan informatie, van boeken en tijdschriften tot etiketten op producten en informatieborden.
 2. Onafhankelijkheid: Het vermogen om braille te lezen en te schrijven geeft blinden een gevoel van onafhankelijkheid. Ze kunnen hun eigen notities maken, boodschappenlijsten opstellen, en zelfstandig navigeren door hun omgeving.
 3. Onderwijs en Werk: Braille is essentieel voor educatie en werkgelegenheid. Blinde studenten kunnen studiemateriaal lezen, examens afleggen, en huiswerk maken in braille. Op de werkplek kunnen blinde werknemers braille gebruiken om notities te maken, documenten te lezen, en te communiceren met collega’s.
 4. Culturele Toegang: Braille biedt toegang tot cultuur en recreatie, van boeken en muziek tot bordspellen en kunstwerken. Dit verrijkt de levens van blinden en stelt hen in staat om volledig deel te nemen aan de samenleving.

Moderne Technologie en Braille

De opkomst van moderne technologie heeft ook invloed gehad op de manier waarop braille wordt gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe technologie en braille samenkomen:

 1. Braille Displays: Elektronische braille displays kunnen worden aangesloten op computers, tablets en smartphones, waardoor blinden toegang hebben tot digitale tekst in braille. Deze displays hebben een reeks pinnen die omhoog en omlaag bewegen om braille karakters weer te geven.
 2. Braille Notetakers: Dit zijn draagbare apparaten die speciaal zijn ontworpen voor blinde gebruikers. Ze combineren de functies van een braille typemachine en een computer, waardoor gebruikers notities kunnen maken, documenten kunnen lezen, en toegang hebben tot internet en e-mail.
 3. Braille Printers: Ook wel braille embossers genoemd, deze apparaten kunnen digitale tekst omzetten in braille op papier. Dit maakt het mogelijk om snel en efficiënt braille documenten te produceren.
 4. Apps en Software: Er zijn verschillende apps en softwareprogramma’s beschikbaar die blinden helpen om braille te leren en te gebruiken. Deze tools kunnen visuele en auditieve ondersteuning bieden, en integreren met bestaande braille hardware.

Conclusie

Braille is een krachtig en essentieel hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Het stelt hen in staat om te lezen, te schrijven, en zelfstandig te functioneren in een wereld die voornamelijk visueel is. Dankzij de uitvinding van Louis Braille en de voortdurende innovaties in braille technologie en materialen, blijven de mogelijkheden voor blinden groeien.

Het leren van braille vergt oefening en toewijding, maar de voordelen zijn immens. Van het vergroten van de onafhankelijkheid tot het openen van deuren naar onderwijs en werkgelegenheid, braille speelt een centrale rol in het leven van miljoenen mensen wereldwijd. Terwijl de technologie blijft evolueren, zullen nieuwe ontwikkelingen blijven bijdragen aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van braille, waardoor het nog meer impact zal hebben op de levens van degenen die erop vertrouwen.

Ga naar de inhoud