Braille is een systeem van lezen en schrijven dat speciaal is ontworpen voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dit systeem, dat bestaat uit patronen van verhoogde puntjes die met de vingers kunnen worden gevoeld, heeft een grote impact gehad op hoe blinde mensen communiceren, leren en zelfstandig functioneren. In dit artikel verkennen we de geschiedenis van braille, leggen we uit hoe het werkt en bespreken we hoe mensen braille leren lezen en schrijven.

De Geschiedenis van Braille

Braille werd uitgevonden door Louis Braille, een Franse jongen die op jonge leeftijd blind werd door een ongeluk. In 1824, toen hij slechts 15 jaar oud was, ontwikkelde Louis een systeem van zes verhoogde puntjes in een rechthoekige cel van drie rijen en twee kolommen. Dit systeem bood een manier om letters, cijfers en zelfs muzieknotatie weer te geven.

Voor de uitvinding van braille waren er weinig opties voor blinden om te lezen en te schrijven. De meeste systemen waren gebaseerd op het voelen van gewone letters in reliëf, wat traag en inefficiënt was. Braille bood een veel snellere en effectievere manier om informatie te verwerken.

Hoe Werkt Braille?

Het braillesysteem gebruikt patronen van puntjes die worden gecombineerd om verschillende tekens te vormen. Elk braillekarakter bestaat uit maximaal zes punten, gerangschikt in twee kolommen van drie punten elk. De punten zijn genummerd van één tot zes.

Hier is hoe de basisconfiguratie eruit ziet:

  • Punt 1: linksboven
  • Punt 2: midden links
  • Punt 3: linksonder
  • Punt 4: rechtsboven
  • Punt 5: midden rechts
  • Punt 6: rechtsonder

Door deze punten in verschillende combinaties te verhogen, kan elk karakter in het alfabet, evenals cijfers en leestekens, worden gevormd. Bijvoorbeeld:

  • De letter ‘a’ wordt weergegeven door een punt in positie 1.
  • De letter ‘b’ wordt weergegeven door punten in posities 1 en 2.
  • De letter ‘c’ wordt weergegeven door punten in posities 1 en 4.

Naast het standaard alfabet heeft braille ook symbolen voor leestekens, wiskundige symbolen en muzieknoten. Hierdoor kunnen blinden toegang krijgen tot veel informatie.

Hoe Lees je Braille?

Het lezen van braille vereist oefening en gevoel in de vingertoppen. Hier zijn de basisstappen om braille te leren lezen:

  1. Basis van de Braillekarakters Leren: De eerste stap is het leren herkennen van de braillekarakters en hun bijbehorende letters of symbolen. Dit kan met braille alfabetkaarten of lessen bij een gespecialiseerde leraar.
  2. Voelen van de Puntpatronen: Bij het lezen van braille bewegen de vingers van links naar rechts over de regels van de tekst. Het is belangrijk om de juiste druk uit te oefenen – te veel druk kan het gevoel verminderen, terwijl te weinig druk het moeilijk maakt om de punten te voelen.
  3. Herkennen van Woorden en Zinnen: Naarmate lezers vertrouwd raken met de karakters, kunnen ze beginnen met het lezen van eenvoudige woorden en zinnen. Dit helpt om snelheid en vloeiendheid te ontwikkelen.
  4. Oefening: Regelmatig oefenen is essentieel. Door dagelijks te lezen, kunnen lezers hun vaardigheden verbeteren en meer complexe teksten begrijpen.

Hoe Schrijf je in Braille?

Het schrijven in braille kan met verschillende hulpmiddelen, zoals een braille typemachine of een slate en stylus. Hier zijn de basisstappen om braille te leren schrijven:

  1. Gebruik van een Slate en Stylus: Dit traditionele gereedschap bestaat uit een bord (slate) met openingen waarin de punten kunnen worden geperforeerd, en een stylus die de punten in het papier drukt. De schrijver plaatst het papier tussen de twee helften van de slate en drukt met de stylus de benodigde punten in het papier.
  2. Braille Typemachines: Deze machines, zoals de Perkins Brailler, werken als een typemachine maar met zes toetsen, één voor elk van de braille punten. Door de juiste toetsen in te drukken, kan de gebruiker braillekarakters typen.
  3. Digitale Hulpmiddelen: Moderne technologie heeft ook digitale braille schrijfgereedschappen, zoals braille notetakers en braille displays die kunnen worden aangesloten op computers en mobiele apparaten.

Het Leren van Braille

Het leren van braille kan op verschillende manieren en op verschillende leeftijden plaatsvinden. Hier zijn enkele van de belangrijkste methoden:

  1. Formele Opleiding: Veel blinde kinderen leren braille op school met behulp van gespecialiseerde leraren die zijn opgeleid in brailleonderwijs.
  2. Zelfstudie: Volwassenen die blind worden, kunnen braille leren via zelfstudieprogramma’s met boeken, handleidingen en online bronnen.
  3. Community Programma’s: Veel gemeenschappen bieden programma’s en cursussen aan voor blinden en slechtzienden om braille te leren.

Het Belang van Braille

Braille speelt een cruciale rol in het leven van blinden en slechtzienden. Hier zijn enkele redenen waarom braille zo belangrijk is:

  1. Toegang tot Informatie: Braille maakt het mogelijk voor blinden om te lezen en te schrijven, waardoor ze toegang hebben tot een breed scala aan informatie.
  2. Onafhankelijkheid: Het vermogen om braille te lezen en te schrijven geeft blinden een gevoel van onafhankelijkheid. Ze kunnen hun eigen notities maken en zelfstandig navigeren.
  3. Onderwijs en Werk: Braille is essentieel voor educatie en werkgelegenheid. Blinde studenten kunnen studiemateriaal lezen en huiswerk maken in braille.
  4. Culturele Toegang: Braille biedt toegang tot cultuur en recreatie, zoals boeken, muziek, bordspellen en kunstwerken.

Moderne Technologie en Braille

De opkomst van moderne technologie heeft de manier waarop braille wordt gebruikt beïnvloed. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe technologie en braille samenkomen:

  1. Braille Displays: Elektronische braille displays kunnen worden aangesloten op computers, tablets en smartphones, waardoor blinden toegang hebben tot digitale tekst in braille.
  2. Braille Notetakers: Dit zijn draagbare apparaten die speciaal zijn ontworpen voor blinde gebruikers. Ze combineren de functies van een braille typemachine en een computer.
  3. Braille Printers: Ook wel braille embossers genoemd, deze apparaten kunnen digitale tekst omzetten in braille op papier.
  4. Apps en Software: Er zijn verschillende apps en softwareprogramma’s beschikbaar die blinden helpen om braille te leren en te gebruiken.

Conclusie

Braille is een krachtig en essentieel hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Het stelt hen in staat om te lezen, te schrijven en zelfstandig te functioneren in een visuele wereld. Dankzij Louis Braille en de voortdurende innovaties in braille technologie en materialen blijven de mogelijkheden voor blinden groeien. 

Het leren van braille vergt oefening en toewijding, maar de voordelen zijn enorm. Van het vergroten van onafhankelijkheid tot het openen van deuren naar onderwijs en werkgelegenheid, braille speelt een centrale rol in het leven van miljoenen mensen wereldwijd. Terwijl de technologie blijft evolueren, zullen nieuwe ontwikkelingen blijven bijdragen aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van braille, waardoor het nog meer impact zal hebben op de levens van degenen die erop vertrouwen.

Wij zijn de CBB, een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor blinden en slechtzienden. Ons doel is om het leven van deze doelgroep toegankelijk te maken, zodat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij en de kerk, zelfs met een leesbeperking. We bieden een breed scala aan diensten en producten, waaronder christelijke boeken in braille en grootletter, en lectuur in gesproken vorm. Ook leveren we maatwerk producten aan bedrijven, zoals visitekaartjes met voelbare logo’s, menukaarten in braille, voelbare bewegwijzeringsbordjes en voelbare kunst, zowel nationaal als internationaal.

Bij ons is veel mogelijk. Ons team van specialisten staat klaar om u te helpen met oplossingen die aan uw behoeften voldoen. Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen ondersteunen of wilt u voorbeelden van ons werk zien? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat er mogelijk is of ontvang onze portfolio: Portfolio Aanvragen.

Ga naar de inhoud